Вести од индустријата

Класификација на фрези

2021-11-03
Фреза е ротациона машина со еден или повеќе заби замелењеобработка. Кога работите, секој заб за сечење наизменично ја отсекува маргината на работното парче. Фрезите главно се користат за глодање на горните рамнини, чекори, жлебови, формирање површинска обработка и отсекување на работните парчиња.

Неколку вообичаени форми на производи за глодање се прикажани на слика 4-1.



Слика 4-1 Вид нафреза

а) Цилиндричен фреза за лице
б)б) Фреза за лице
в) в) Фреза со жлебови
г) Двострана фреза за лице
д) Тростран фреза за лице
ѓ) фреза со тристрани заби
е) Крајна мелница
ж) Фреза со клучеви
з) Фреза со еден агол
ѕ) Фреза со двоен агол
и) Формирање фреза

Класификација на фреза

(1) Класифицирани по функција

1. Цилиндричнифрезасе користат за обработка на рамнини на хоризонтални глодали, а забите за сечење се распоредени по обемот на фреза. Според формата на забот се дели на два вида: прав и спирален заб. Според бројот на забите се дели на ретки заби и густи заби. Спиралните заби и глодачите со ретки заби имаат помалку заби, висока јачина на забите и голем простор за држење на чипови, кои се погодни за груба обработка; додека глодачите со блиски заби се погодни за фина обработка.

2. Фреза за лице се користи за обработка на рамнина на вертикална фреза, хоризонтална фреза или машина за мелење подемен. На крајното лице и на обемот има ножеви заби. Фрезите исто така се поделени на груби и фини заби, а нивната структура има три вида: интегрален тип, тип на влошка и тип на индексирање.

3. Крајните мелници се користат за обработка на жлебови и површини за чекори. Забите за сечење се на обемот и на крајните површини и генерално не можат да се напојуваат по аксијалниот правец при работа. Кога крајната мелница има централен заб што поминува, може да се храни аксијално.

4. Фреза со три страни на рабовите се користи за обработка на различни жлебови и скалести површини, со заби од двете страни и обем.

5. Аголните глодали се користат за жлебови за глодање под одреден агол. Постојат два вида на едноаголни глодали и двоаголни глодали.

6. Фреза со сечилото за пила се користи за обработка на длабоки жлебови и отсекување на работното парче, а на обемот има повеќе заби. Со цел да се намали триењето за време на мелењето, има секундарни агли на отклонување од 15'~ 1° на двете страни на забите за сечење.

7. Фреза со матрици Матрицата за глодање се користат за обработка на шуплини на мувла или за дупчење на површините за формирање. Мелнички секачи се еволуирале од крајните мелници. Според обликот на работниот дел, тие можат да се поделат на три вида: конусна рамна глава, цилиндрична топчеста глава и конусна топчеста глава. Фреза со карбидни калапи се многу разновидни. Покрај мелењето различни шуплини на мувла, тие исто така можат да ги заменат рачните датотеки и тркалата за мелење за да го исчистат блицот на работните парчиња за лиење, ковање и заварување и да измазнуваат некои површини за формирање. Обработка итн. Фрезачот може да се користи на пневматски или електрични алати, а неговата продуктивност и животниот век се десетици пати повисоки од оние на брусните тркала и турпии.

8. Фреза со запчаници Секачите за сечење запченици кои работат според методот на профилирање или методот на неинстант средишна обвивка се поделени на глодали со запчаник со диск и глодачи со прстен запченик според различни форми.

9. Фреза со конци Алатка за мелење навои низ центар за обработка со три оски или повеќе од три оски.

Дополнително, има глодали за клучеви, глодали за гулаб, фреза со Т-слотови и разни фрези за формирање.

(2) Класифицирани според структурата на производот

1. Интегрален тип: Телото на секачот и забите за сечење се направени во едно тело.

2. Интегрален тип на заб за заварување.

3.Вметни тип на заб Забот се прицврстува на телото на алатот со механичко стегање. Овој заменлив заб за сечење може да биде глава за сечење изработена од интегрален материјал за сечење или глава за сечење направена од материјал за сечење за заварување. Фреза со глава за сечење поставена на тело за сечење за острење се нарекува внатрешно наострен фреза; главата за сечење наострена посебно на тела се нарекува надворешно наострена глодала.

(Овој напис е избран од Поглавје 4, Дел 1 од „Водич за избор на алатки за CNC“)


We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy
Reject Accept